A közutakkal együtt a vasutat is fejlesztik

2019.03.26

Amikor egy városban jelentős fejlesztések mennek végbe, elkerülhetetlen az utak bevonása a munkálatokba. Érd csatornahálózatának kiépítése után megkezdődött az utak fejlesztése, de a vasútvonalat sem kerülik el az újítások. Érd szépül!

Mivel Érd földrajzilag mély fekvésű város, ezért az esőzésekkor óriási csapadékmennyiség keletkezik a térségben. Pontosan tudjuk, hogy milyen veszélyeket jelentenek számunkra a nagy esőzések. Városunk a problémát korábban csatornák létesítésével küszöbölte ki, Kétszeri Ádám terveinek köszönhetően azonban egy sokkal hatékonyabb megoldás született. A helyi diák eredeti terve egy olyan tó létesítése volt, ami nagy mennyiségű vizet is képes elvezetni. Sőt, akár csónakázhatunk is rajta. A tájépítész munkájából kiindulva, változtatásokkal mára elindult a záportározó kialakítása és a környező területen Érd történetének legnagyobb parkosítási programja. A közel 6 hektár területű tavat fél évvel ezelőtt láthattuk először teljes egészében. 

Szintén a közelmúltban egy újabb, a közlekedést érintő változással szembesült Érd lakossága. A főváros vonzáskörzetében zajló vasútfejlesztési munkálatok Érdliget, Érd felső és Érd vasútállomását is érintik. Így 2020-ban már 120 km/órás sebességgel közlekedhetnek a vonatok, ami a dinamikusabb életvitelt erősíti. A kivitelezés során a teljes, érintett vasútszakasz megújul, illetve a felsővezeték-rendszer teljes hosszában átépül. Tehát, rövid időn belül azok számára is kényelmesen megközelíthető várost fog jelenteni Érd, akiknek nincs lehetőségük autóval érkezni Pest megye legnagyobb és hamarosan legfejlettebb településére. Mindezzel nem csupán a helyi közlekedési infrastruktúra fejlődik, nem csupán Érd megközelíthetősége válik komfortosabbá, hanem a környezettudatossághoz is nagymértékben hozzájárulunk.