Városligeti Vagányságok

2019.05.17

Tudtad? Vidáman zöldülő, épülő Városligetünk megannyi kincset rejt magában... Íme néhány izgalmas érdekesség, melyeket a Papi Földek megújulásának kivitelezője, a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány képviselője, kertészmérnök, dendrológus mesélt nekünk: Rácz Istvánnal beszélgettünk.

  • Az elmúlt hónapokban összesen 1600 fa és 6400 cserje került elültetésre az érdi záportározónál, melyek nemsokára még zöldebbé varázsolják majd a Városligetet, és melyekből több már most is vígan virágzik.
  • A termőföld bedolgozásához nagy kanalú gépeket vettünk igénybe. Becsléseink szerint körülbelül 60-80 m3 termőföld került be az ültetésekkel.

  • A közösségi parkosításokban sok száz gyermek és felnőtt vett részt. A lelkes önkéntesek faültetéssel és mulcshordással járultak hozzá a munkához, mely kitartó öntözéssel egészült ki, hiszen az azóta már elkészült öntözőhálózat kiépítése az ültetési munkák alatt is folyt: lajtoskocsival (traktorral), illetve vödrökkel kellett a vizet kijuttatni a növekvő facsemetékhez.

  • Körülbelül 200 m3 lomb és mulcs (fenyő- és ágdarálék) került az elültetett növények töve köré a talaj fedésére. Ennek kb. 1/3-át iskolások és más felnőtt, illetve családos, sportoló önkéntes hordta szét.

  • Az elültetett fák között számos fenyőféle található. Sok - főként örökzöld, de részben lombhullató - fenyő is ültetésre került, ilyenek például a jegenye- és lucfenyők, ikertűs fenyők, cédrusok, borókák, tuják, ciprusok, tiszafafélék.

Az Amerikában honos, már itt is elültetett vörös juhar első virágai is megjelentek! 

  • A fenyőfélék mellett sok lombos fa és cserje is ültetésre került, ezek egy része az őshonos erdeink fajai, úgy, mint tölgy, kőris, szil, juhar fajok és a kísérő cserjefajok. Emellett pedig számos egzotikus lombos fa emeli majd a Papi Földek fényét, melyek Észak-Amerikából illetve a Távol-Keletről származnak.
  • A vízben és tápanyagokban dús talaj nem csak a faültetésnek ad teret, de a vadvirágok növekedésének is. A Városliget telis-tele mezei vadvirágok színkavalkádjában pompázik! Pipacs, repce és sok más tavaszi virág hirdeti a tavaszt!