Városligeti Vagányságok - különkiadás -         "Az Indián Sziget"

2019.05.26

Miközben a ligetben még zajlanak a tereprendezési munkálatok, Rácz István, kertészmérnök és dendrológus újabb érdekességeket mesélt nekünk a városligeti Papi Földek megújulásáról. Városligeti Vagányságok különkiadásunkban ezúttal az Indián Szigetről olvashatnak a kedves érdeklődők.

"A Városliget Talán az egyik legizgalmasabb területe az úgynevezett Indián Sziget, mely kizárólag csónakkal közelíthető meg. Ezen a körülbelül 2 hektáros szigeten Észak-Amerika keleti részén honos fákat és cserjéket ültettünk el, szám szerint körülbelül 350 darabot. Az amerikai, délkeleti tájak növényzete különösen izgalmas, ott többek között hatalmas mocsárerdők vannak, benne a mocsárciprussal, és sok más olyan fával és cserjével, amelyek bírják, sőt igénylik a folyamatos vízellátást.

Itt a Papi-földeken ennek jegyében került a tó közvetlen vízparti részére mintegy 2 tucat mocsárciprus, valamint a sziget belső területein sok olyan kísérő növény, melyek Észak-Amerikában is a mocsárciprus-erdők közvetlen környezetében nőnek. Ilyenek bizonyos tölgy fajok, az amerikai tupeló, az amerikai ámbrafa, hikoridió és számos cserje is. Ezen a szigeten lesz egy kis vöröstölgy erdőfolt is, számos kísérő amerikai cserjével (virágos som, fűszercserje, jukka stb.) és kisebb erdőszerű facsoport egyéb fákkal, mint az amerikai szil, a szasszafras, a tulipánfa. Érdekesség, hogy sok faj ezen a szigeten csodálatos őszi lombszínével pompázik." - meséli Rácz István, aki Debreczy Zsolttal együtt az indián sziget varázslatos növényvilágát megálmodta.

Tehát csónakra fel, érdiek! Vár az Indián Sziget megannyi varászlatos izgalommal és felfedeznivalóval!

A képen a békés-megyei Szarvas közelében évtizedekkel ezelőtt ültetett mocsárciprusok őszi pompája látható, amely már turistalátványosságnak számít! Ilyen várható majd az érdi Városligetben is!