Ismeri Ön a szomszédját?

2019.05.28

Bográcsozás, nyitott kertkapuk, batyus buli és utcabáli vigasság a nyár első napján. Idén először városi szintű rendezvényként valósul meg a Szomszédünnep június 1-én szombaton Érden, közel 30 utca részvételével. Legyen a lakókörnyezetünk egy igazi közösség!

De mi is az a szomszédünnep? A hagyomány Franciaországból indult: az egy utcában lakók közös ünnepet, bulit rendeznek az utcájukon, hogy jobban megismerjék egymást. Ezt a hagyományt szeretné meghonosítani Érden Takács Éva, érdi lakos, a kezdeményezés helyi ötletgazdája. Megkeresését az önkormányzat is támogatta, sőt, szeretnék, ha évről évre nagyobb körben hagyománnyá válna a szomszédünnep.

Az ötlet nem teljesen új az érdiek számára, hiszen a város több utcájában vannak hasonló, szűkebb körű összejövetelek: az Alsó utcaiak bált tartanak, a Hársfa utcában és a Nyomdász utcában évről-évre vannak hasonló rendezvények. Most először nagyban valósulhat meg ez a remek kezdeményezés. A város különböző területeiről, közel 30 utca vesz részt az idei szomszédünnepen!

Bográcsozás és vidám hangulat az immár 8 éves hagyománnyá vált szomszédünnepen, a Nyomdász utcában

Napjaink rohanó világában eltávolodtunk egymástól, nem állunk meg beszélgetni, gyakran előfordul, hogy a saját szomszédainkat sem ismerjük igazán. Pedig ezek a kapcsolatok fontosak. Régen ez más volt, ma azonban aktív kezdeményezések kellenek ahhoz, hogy ápolhassuk őket. A szomszédünnep egy olyan rendezvény, mely lehetőséget ad az egy utcában lakóknak arra, hogy megismerjék egymást, és egy egymásra odafigyelő, összetartó közösség alakulhassanak ki a lakókörnyezetükben - mondja Takács Éva az ötletgazda. - Az ötlettel először 2010-ben Pécsett találkoztam, és szerettem volna ezt Érden is megvalósítani. A szomszédünnep nálunk a Nyomdász utcában már 8 éve a lakók életének része. Szűk körben indult, aztán többszörösére duzzadt: tavaly már 100 fő jött el! ... A tapasztalat azt mutatja, szükség van arra, hogy működjenek ezek a kis közösségek. A gyerekeknek is más így, hogy annyi mindenkit ismernek a szomszédságban, bármikor kimehetnek játszani. Nálunk a gyerekek nem mennek el lesütött szemmel az utcában lakó bácsi mellett, hanem barátságosan köszönnek, hiszen tudják hova tenni, találkoztak már.

Olvassa el az ötletgazdával készült interjút az Érd Most-on!

Érd nagy kertváros, tele kis utcákkal, zsákutcákkal, ahol kicsi az autóforgalom: kiváló hely egy ilyen jellegű kezdeményezésre. Takács Éva elmondta, hogy fontosnak tartja a szomszédünnep személyességének, és közösségiségének hangsúlyozását, ezért az utcák képviselői személyesen keresik fel társaikat, ezzel is kapcsolatot kialakítva, beszélgetést kezdeményezve. Az ötletgazda  arra bátorítja a szervező utcákat, hogy az ünneplést az utcán, egy közös, semleges helyen tartsák, amelyet mindenki a magáénak érezhet, és ahol a lakók szívesen megosztják egymással a "batyus" finomságokat. Vannak olyan utcák is, ahol az összetartó közösség tagjai hatalmas közös bográcsozással készülnek a szomszédünnepre.

Takács Éva elmesélte, hogy remek fogadtatása volt a szomszédünnepnek, ahogy a jelentkezők számából is jól látszik. Voltak olyanok, akik már régóta gondolkodnak hasonló összejöveteleken, de nem tudták, hogyan kezdjenek neki, kihez forduljanak kezdeményezésükkel. Az önkormányzat támogatása tehát nem csak teret és lehetőséget, de bátorságot is ad az ötlet valóra váltásához. A kezdeményezést népszerűsítésével, egységes meghívókártyákkal, papírpoharakkal és más eszközökkel támogatja a szomszédünnep városi szintű megvalósulását, sőt, a madarak azt csiripelik, hogy egy kis meglepetésre is számíthatnak a résztvevő utcák...

Tehát, kedves Érdiek, elő a bográcsot, a hamuban sült pogácsát, a nagymama lekvárját, a házi pálinkát, és irány az utca június elsején: ismerkedjenek meg a szomszéddal! Mert érdinek lenni jó!