„Csupán 46 éve tanítunk itt” – teljesen megújul a Kós Károly Szakképző Iskola

2019.07.08

Új tornacsarnokkal, oktatási szárnnyal, aulával, fedett parkolóval és tanműhelyekkel bővül az Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint a meglévő épület is teljesen megújul a két éves projekt során, így hamarosan a legmodernebb környezetben tanulhatnak a diákok.

Lakossági fórumon ismertették az iskola felújításának terveit, mely a tanároknak, építészeknek és a környéken lakóknak is egyaránt kihívást fog jelenteni, ám nem szabad elfelejteni a célt: hogy minél többen részesülhessenek Érden minőségi oktatásban.

Simó Károly Alpolgármester az esemény nyitásaként elmondta - "Örömteli dolog az építkezés. A Kós Károly Szakképző Iskola egy átfogó intézményfejlesztési terv részeként újul meg, mely együttes eredménye lesz, hogy az egyre nagyobb létszámban Érden tanulni vágyó diákok igényeit mind kapacitásban, mind minőségben ki tudjuk szolgálni. A program a bölcsődék fejlesztésével kezdődik és az óvodákon, általános- és középiskolákon át biztosítja az érettségi vagy szakma megszerzésének lehetőségét a városunkban."

Dózsa Lajos, az intézmény vezetője is üdvözli a felújítási projektet. "46 éve folyik az oktatás ezen a helyszínen, így időszerű volt a korszerűsítése. 14-65 éves kor közöttiek a tanulóink, így rendkívül eltérő háttérrel és igényekkel rendelkeznek. Abban azonban biztosak vagyunk, hogy az új épített környezet mindannyijukra ösztönzőleg fog hatni. Olyan közeget szeretnénk teremteni, ahol 21. századi körülmények között színvonalas szakképzésben részesülhetnek diákjaink." - mondta az igazgató.

Berta Ferenc, a Fejér-Bál Zrt. projektvezetője az építkezés részleteit is taglalta - "A meglévő, 4 szintes főépület kivételével valamennyi épületet lebontjuk, majd egy ideiglenes konténer iskolát építünk a majdani kültéri sportpálya helyére, hogy az építkezés alatt is biztosítsuk az oktatás elfogadható feltételeit. A munkálatok tereprendezéssel, új vízbekötéssel és a szennyvízelvezetés módosításával is járnak, de persze a legfontosabbak az új épületek lesznek. Új tornacsarnok, új oktatási szárny, aula, fedett garázs, a szakképzést szolgáló tanműhelyek, valamint konyha és étterem is épülni fog a következő két évben. Az egész komplexumot pedig szintén új kerítés fogja körbevenni. Majd, legvégül az ideiglenes konténeriskola helyén elkészítjük az új sportpályát is, melyet hangfogóval is elkerítünk, hogy a környéken lakók nyugalmát ne zavarják meg az itteni rendezvények."