Alapkőletétel a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrumban

2019.09.06

Már javában zajlik a munka a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrum, melynek ünnepélyes keretek között tettük le az alapkövét. Az eseményen beszédet mondott Gyopáros Alpár, a Modern Települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, T. Mészáros András, Érd polgármestere és Sárközi Márta, az Érdi Tankerületi Központ igazgatója. Az intézmény alapkövét a kormánybiztos, a polgármester és a tankereületvezető asszony mellett Lázár Evelin az Érdi Ifjúsági Önkormányzat diákpolgármestere és Takács Éva, három gyermekes anya tette le.

Ahogy Gyopáros Alpár kormánybiztos mondta: "Érd megyei jogú város köznevelési, szakképzési, szociális és egészségügyi intézményrendszerének fejlesztése dinamikusan zajlik, egy része már be is fejeződött: köztük az Egyesített Szociális és Gyermekjóléti Intézmény fejlesztése, Sasvárosi vagy épp, Ófalu orvosi rendelőjének fejlesztése, de ide sorolhatjuk a Romics László Egészségügyi Intézmény fejlesztését is.

Csupa olyan fontos, a lakosság komfortérzetét, valamint a gyermekek egészségét és jólétét szolgáló programelem, amelyek egy sikeres város működéséhez elengedhetetlenek. Ma pedig egy oktatási intézmény alapkőletételén vagyunk. Érd számára a Fenyves Parkváros beruházás az oktatás nagyszabású bővülését jelenti majd, hiszen a felelősen gondolkodó önkormányzat felismerte, hogy a fejlődő, fiatalodó városnak bővülő oktatási hálózatra van szüksége.

A helyi életszínvonal alapja minden nagyobb városban a jó minőségű egészségügyi szolgáltatások megléte, a szociális és oktatási hálózat színvonalas működése, és a közlekedési nehézségek orvoslása. Itt pontosan ezeket a célokat szolgálja a Modern Városok Program, annak érdekében, hogy Érd olyan település legyen, amilyennek az itt élők maguknak megálmodták. "

Az épületkomplexum 12 000 m2-en terül el és három részből áll: egy általános iskolából, egy sportcsarnokból és egy tanuszodából. Az iskolában 24 tantermet helyeznek el, a sportcsarnok 400 fő befogadására lesz alkalmas. A medence egy 60 fős öltözővel, egy 15*25 méteres tanmedencével és egy kismedencével bővelkedik majd. Érdekességként elmondta, hogy az építéshez 10 000 m3 beton és 1000 tonna vasat használnak fel. Az építkezés ideje 24 hónap, így 2021 szeptemberétől már igénybe is vehetik a tanulók az új intézményt.

T. Mészáros András polgármester a beruházással kapcsolatban elmondta: "Ez az építkezés és a leendő intézmény környezete szimbolizálja mindazt, amit Érd jövőjéről elképzeltünk. Nemrég adtuk át ezt az új, európai színvonalú óvodát, amely mellé hamarosan egy bölcsőde is épülhet. 2020-tól pedig általános iskola, majd új középiskola várja a diákokat. Vagyis mindazok, akik itt, ebben a hamarosan csodás környezetben szeretnék taníttatni a gyermeküket, a bölcsődétől az érettségiig megtehetik anélkül, hogy el kelljen hagyniuk a várost.

Ha arra gondolunk, hogy tíz éve mindössze egy gimnázium és egy szakmunkás képző volt a városban, most pedig az ötödik középiskolája épül Érdnek, akkor mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy Érd épül és gyarapodik!"